lauantai 8. heinäkuuta 2017

Koreat kärsämöt



Viime keväänä kasvattelin siemenistä kahta koreakärsämöä; Noblessaa ja Pearlia. Siemenet itivät ihan hyvin ja jo pikkutaimista huomasi että kyllä näissä eroja on! Pearl oli heti tanakampi ja elinvoimaisemman oloinen mutta kyllä hennompi Noblessakin hienosti hengissä pysyi.

Istutin taimet palstan kuivahkoon ja melko vähäravinteiseen kukkapenkkiin ja kumpikin pysyi hengissä tähtiputkien sun muiden puristuksissa. Siirsin kärsämöt syksyllä vierekkäin jotta saisin yhden hiukan isomman kärsämöryhmän, sen verran pieniltä kuitenkin taimet vielä viime syksynä näyttivät.

Koreakärsämät Pearl ja Noblessa vierekkäin; aikamoinen korkeusero! Pearl on se isompi. 

Molemmat selvisivät talvesta ja tänä kesänä molemmat koreakärsämöt kukkivat jo oikein hienosti - mutta voi hyvän tähen miten valtava kokoero noilla on! :D Siinä missä Pearl hätyyttelee korkeudessa miltei metriä, Noblessa kukkii pienenä ja sirona alle 30 sentin korkuisena. Noblessalla on kyllä valoa ja tilaa joten ei kokoero siitäkään johdu. Ovatpahan vaan erilaisia persoonia olemukseltaan. :)

Koreakärsämö Noblessan kukat ovat voimakkaasti kerrotut.


Noblessan kukat ovat paljon kerrotumpia kuin isomman Pearlin. Pearl taas muistuttaa kukiltaan tosi paljon villiä sisartaan ojakärsämöä. Korkeutta Pearlilla minusta on taas tavallista ojakärsämöä enemmän. (Lajina ojakärsämö ja koreakärsämö ovat oikeastaan sama kasvi; tieteellinen nimi achillea ptarmica on molemmilla sama. Ehkä koreakärsämö vaan on myyvempi nimi?)

Kasvattelin näitä leikkokukakäyttöä silmälläpitäen ja siinä pidempivartinen ja tanakampi Pearl lienee  parempi vaikka Noblessan kukka onkin ehkä näyttävämpi. Kivoja kukkia molemmat koreakärsämöt! :)

Koreakärsämö Pearl






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti