sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Perinteinen, herkullinen kanaviillokki




Jos kanaviillokki on sinulle synonyymi pahasta kouluruoasta, heitä mielikuva romukoppaan nyt! Kanaviillokki on nimittäin hyvää, tosi hyvää varsinkin kun sen tekee alusta alkaen itse, keitetystä kanasta ja kotitekoisesta kanaliemestä. Kun viillokin tarjoilee riisin ja mustaherukkahillon kanssa, ollaan aika lähellä kotoisten arkiruokien kärkeä. Kylkeen vielä jotain kauden kasvista salaatiksi niin herkkuateria on valmis. (Meillä oli tällä kertaa kaali-porkkanaraastetta. )

Olen aikoinani keitelly kanoja enemmänkin mutta viime vuosina tämä mainio ruoanvalmistustapa on ollut paitsiossa. Varmaan se on tää kiireinen lapiperhe-työarki ja niin edelleen. Eipä olisi välttämättä tarvinnut olla sillä ei kanaliemen valmistus aktiivista työskentelyaikaa mitenkään kohtuuttomasti tarvitse. Ja kun kana on keitetty, siitä saa samalla pyöräytettyä ison satsin kanaviillokkia seuraavien arkipäivien ruokahärdelliä helpottamaan. :)


Kanan keittämisestä ja kanaliemestä tein oman postauksensa jo aikaisemmin mutta tässä vielä kertauksen vuoksi: Laita sulatettu kokonainen kana kattilaan, kaada päälle kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalta vaahto ja lisää sekaan pilkkottua porkkanaa, lohkottu sipuli, selleriä, pari laakerinlehteä ja pippureita sekä suolaa. Anna kiehua pari tuntia kunnes liha irtoaa luista helposti, kuori vaahtia välillä tarvittaessa. Perkaa kana ja siivilöi liemi esimerkiksi harsolla.

Ja sitten päästäänkin valmistamaan kanaviillokkia. :)

Perinteinen, maukas kanaviillokki


  • 1 kpl kokonainen keitetty kana perattuna
  • 8 dl kanalientä
  • 2 tl curryjauhetta (ja hiukan ruokaöljyä)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1,5 dl vehnäjauhoja suurustamiseen
  • 1 prk ruokakermaa (2 dl) sekä hieman vettä
  • Suolaa tarvittaessa

Pilko kananliha sopiviksi suupaloiksi. Kuumenna kattilan pohjalla reilu tilkka öljyä, lisää curryjauhe ja pyöräytä mauste öljyssä. Lisää kanaliemi ja kuumenna. Sekoita ruokakerma (ja tilkka vettä) vehnäjauhoihin ja sekoita "velliksi"; sillä suurustat kastikkeen. Suurukseen saa helposti tehtyä pienessä kannellisessa purkissa; neste ja jauhot purkkiin, kansi päälle ja ankaraa ravistusta kunnes ainekset ovat sekaisin! :) Kaada suurus ohuena nauhana kanaliemeen, sekoita lientä samalla. Anna kuplahdella matalalla lämmöllä kunnes kastike saostuu. Jos epäilet että suurukseen on jäänyt paakkuja, voit kaataa suuruksen vaikka siivilän läpi.

Lisää joukkoon pari ruokalusikallista sitruunamehua (vaikkapa ruokalusikallinen kerrallaan ettei tule makuusi liian sitruunaista) ja lisää joukkoon kananpalat. Anna muhia vielä hetki jotta kanatkin lämpenevät. Tarjoile riisin ja mustaherukkahillon kanssa. Nam.



2 kommenttia:

  1. Kanaviilokki on tosi hyvää! Helppo tehdä ja pitäis tehdä useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppi tälle! :) Kanaviillokki on just niitä ruokia joita syödessä aina tulee mieleen että miten ihmeessä tätä herkkua ei tule tehtyä useammin! Vaivaahan tämä ei mitenkään ylettömästi vaadi eikä pieleenkään voi oikein mennä - kai se on se prosessin pitkäkestoisuus joka tuntuu mielessä "hankalalta".

      Poista