torstai 12. marraskuuta 2015

Kanaliemi ja keitetty kanaKanaliemi on varmaan se kaikkein monikäyttöisin kaikista liemistä; se sopii pohjaksi paitsi kana- ja broileriruokiin, myös kasviskeitoille ja vaikka katkarapukeitolle sekä monelaisille kastikkeille. Liemikuutiosta saa minusta ihan kelpo liemen mutta itse keitetty liemi on minusta kyllä parempaa, useammallakin mittarilla. Itse tehdyllä on minulle arvoa jo sinänsä, makuvivahteita ja suolaisuutta voi säädellä itse ja onhan se nyt vaan hyvää. :P

Kanaliemen voi keittää kanan tai broilerin luista (mieluummin useamman linnun) tai kokonaisesta kanasta kuten meillä tehtiin tällä kertaa. Kokonaisesta kanasta saa samalla kypsää lihaa salaattiin, kastikkeeseen tai keittoon. Aikaa kanan keittäminen vie reilun pari tuntia - varsinaista aktiivista työskentelyä vihannesten pilkkomisen, kypsän kanan perkaamisen ja liemen siivilöinnin verran. Ei ole loppujen lopuksi kovin työlästä!

Kasvikset kanaliemeen.Kanaliemi kokonaisesta kanasta, resepti

 • 1 kpl kokonainen kana sulatettuna (voit toki keittää useamman kanan kerralla!)
 • Muutama porkkana
 • Pala palsternakkaa
 • Pala juuriselleriä tai varsisellerin varsi
 • 1 kpl iso sipuli
 • 2 kpl laakerin lehtiä
 • maustepippuria
 • valkopippuria
 • suolaa

Jos teet liemen pakastetusta kanasta, laita se sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana. Laita sulanut kana kattilaan ja kaada päälle vettä niin että kana peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi, kuori pinnalle kerääntyvä vaahto reikäkauhalla.

Lisää sitten pilkotut kasvikset ja mausteet ja anna kiehua keskilämmöllä ainakin kaksi tuntia. Kuori vaahtoa edelleen tarvittaessa. Kana on kypsää kun liha irtoaa helposti luista.

Siivilöi liemestä kasvikset kun liemi on hieman jäähtynyt. Anna vielä jäähtyä ja poista pinnalle jähmettynyt rasva. Voit pakastaa liemen myöhempää käyttöä varten tai tehdä keitetystä kanasta ja liemestä vaikkapa kanaviillokkia tai kanakeittoa. Niin ja jos kanaviillokki tuo mieleen koulun ja huonoja ruokamuistoja, korvaa muistot paremmilla ja kokeile ihmeessä tehdä kanaviillokkia alusta alkaen itse. On hy-väää! :)
2 kommenttia:

 1. Kanaviilokki on todella hyvää! Ja oli kouluaikoinakin! En ole koskaan käsittänyt, mistä se koko kansan kattava inho sitä kohtaan, on peräisin. Onko se se ulkonäkö? Monesti kuulee sanottavan, että se on venyvää.
  Broilerista olen todella usein tehnyt kanaviillokkia. Teen sitä aina niin paljon, että pakastankin sitä. On ihan törkeän hyvää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se vaan oli yksi tyypillinen kouluruoka - ja kouluruuasta on opittu valittamaan ihan ylipäätään. Mutta kanaviillokki ON hyvää! :P

   Poista