Tämän reseptin löysin herkullisesta ja kauniista Fanni &Kaneli –blogista, jossa ohje kulkee nimellä sitruunavanukaspiirakka, kiitokset
sinne suuntaan siis! Leivonnainen on minusta ihastuttavan aurinkoisen näköinen,
oikein keväinen, ja maku on raikkaan sitruunainen. Kirpakkuutta taittaa makea vaniljakastike tai
kermavaahto jotka molemmat sopivat tortun kanssa tarjoiltavaksi oikein hyvin.
Makeutta torttuun saisi hyvin myös marenkipäällisellä;
taidan testata sitä seuraavalla kerralla! Torttuaineksista jää juuri sopivasti
yli neljä kananmunanvalkuaista; niistä saa yhdessä sokerin kanssa tortulle
runsaan marenkihunnun.
Sitruunatorttu, pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl sokeria
- 125 g kylmää voita
- 2 kpl munankeltuaista
- 1 rkl kylmää vettä
- ripaus suolaa
Sitruunatorttu, täyte
- 2,5 dl kuohukermaa
- 2 kpl kananmunaa
- 2 kpl munankeltuaista
- 1,25 dl sokeria
- 1,25 dl puristettua sitruunamehua (Tarvitset 2-3 sitruunaa)
- tomusokeria koristeeksi
Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään, paloittele
voi. Yhdistä jauhoseos ja voi, nypi murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon
kylmä vesi ja keltuaiset, nypi tasaiseksi seokseksi. Painele taikina
piirakkavuokaan tai rengasvuokaan tasaisesti niin että taikina muodostaa ”matalan
lautasen”. Laita vuoka jääkaappiin tai ulos viilentymään noin puoleksi
tunniksi.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele haarukalla reikiä
piirakkapohjaan ja laita pohja paistumaan 15 minuutiksi. Ota pohja uunista ja
alenna uunin lämpö 140 asteeseen.
Vatkaa täytteen aineksen sekaisin (kermaa ei siis tarvitse
vaahdottaa) ja kaada seos siivilän läpi piirakkapohjalle. Paista 140 asteessa
35 minuuttia tai tarvittaessa hiukan kauemmin kunnes täyte on kunnolla
hyytynyt. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Sitruunatorttu on niin hyvää, taitaa olla joku sitruunaaddiktikausi menossa. Mukavaa pääsiäisen jatkoa.
VastaaPoistaSitruuna on kyllä herkkua aina välillä, etenkin leipomusten mausteena. Jokin aika sitten laitoin kuivakakun mausteeksi sitruunankuorta, sekin toimi oikein hyvin. Jonkin sortin sitruunakausi meneillään siis täälläkin, heh.. Mukavaa pääsiäistä sinullekin! :)
VastaaPoistaAh, minun on pitänyt koittaa sitruunatorttua jo iät ja ajat. Ehkäpä tällä reseptillä koitankin lähiaikoina. :)
VastaaPoistaSuussasulavaa rakkautta
Testaa ihmeessä, tämä on herkkua! :)
Poista