perjantai 22. maaliskuuta 2013

Fetalla maustetut lammaspyörykät ja jugurtti-kurkkukastike

lihapullat lampaan jauhelihasta



Nämä lihapullat kastikkeineen ovat saaneet innoituksensa kreikkalaisesta keittiöstä (ja tietty miehen ostamasta lampaanjauhelihapakestista;) ). Feta, oliivit ja ripaus kanelia tuovat lihapulliin uutta makua ja soijarouhe korvaa korppujauhon lihapullataikinan jatkajana. Kuivatut sipulit ja yrtit helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä mutta tuoreet toimivat myös varmasti oikein hyvin! Oivan lisän ohjeeseen saisi esimerkiksi silputusta silopersiljasta. Jugurttikastikkeessa tuore minttu on tosi hyvää, jos vaan sattuu olemaan saatavilla!

Paistoin nämä pannulla parhaita mutta yhtälailla nämä voi paistaa uunissa, jos lieden äärellä seisoskelu ei innosta. Pullat pysyvät parhaiten kasassa kun niistä ei tee liian suuria; pieniä lihapullia on helppo pyöritellä pannulla eivätkä ne ”lössähdä” ja murene yhtä helposti kuin isot lihapullat. Jos haluat varmistaa pullien koossapysymisen pannulla, voit vähentää fetan ja oliivien määrää tai jättää ne halutessasi kokonaan pois.  Uunissa valmistaen tai esimerkiksi tomaattikastikkeessa hauduttaen onnistuvat isommatkin yksilöt! 



Lihapullat lampaanjauhelihasta


  • 400 g lampaan jauhelihaa
  • 2 kpl kananmunia
  • 2 dl soijarouhetta (tai korppujauhoja)
  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 200 g hyvää fetaa
  • 1 dl paahdettua sipulia
  • 10 kpl mustia oliiveja
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua minttua
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl kanelia
  • mustapippuria myllystä
  • (suolaa myllystä)


Kaada kulhoon jugurtti, soijarouhe ja paahdetut sipulit sekä mausteet. Suolaa tämä ei minusta fetan ansiosta tarvitse mutta jos tykkäät suolaisemmasta, laita sitäkin sekaan haluamasi määrä, ei kuitenkaan yhtä paljon kuin laittaisit tavalliseen lihapullataikinaan. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Tällä välin murenetele feta pieniksi murusiksi ja pilko oliivit silpuksi. Lisää feta ja oliivisilppu taikinaan, riko joukkoon munat ja möyhennä kädellä tasaiseksi. 

Lämmitä paistinpannu levyllä, laita pannulle nokare voita ja tilkkanen öljyä. Voit ottaa pöydälle pienen kulhollisen kylmää vettä; kastele kädet välillä niin pullien pyörittely onnistuu helpommin. Pyörittele lihapullataikinasta pieniä palleroita ja laita pannulle paistumaan. Kääntele lihapullia paistinpannua heiluttamalla; jos juuttuvat kiinni, käytä pasitinlastaa apuna. Pullat ovat kypsiä kun ne ovat saaneet kauttaaltaan kauniin paistopinnan. Jos olet epävarma, ota yksi pulla ja varmista kypsyys. Tarjoile lohkoperunoiden, jugurtti-kurkkukastikkeen ja salaatin kanssa!

fetajuusto

 

Jugurtti-kurkkukastike






  • Pala kurkkua (esim. 10 cm)
  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 1 tl kuivattua minttua (tai reilummin tuoretta silputtuna)
  • Ripaus suolaa
  • Ripaus mustapippuria
  • Ripaus sokeria



  • Raasta kurkku karkealla terällä ja rutistele raasteesta neste pois. Sekoita jugurtin ja mausteiden kanssa, anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Mintun voit jauhaa ensin kämmenissäsi hienoksi jauheeksi; näin se sekoittuu tasaisemmin kastikkeseen. Kastikkeeseen voi laittaa mausteeksi myös esimerkiksi valkosipulijauhetta.

    Jugurttikastikkeessa toimii parhaiten paksu, ruoanlaittoon tarkoitettu jugurtti (vaikkapa se partaäijä) mutta muukin maustamaton käy. Voit halutessasi valuttaa ohuempaa jugurttia suodatinpussin tai kaksinkertaisen harson läpi jolloin saat jugurtista paksumpaa.


    kirsikan oksa
    Kevättä keittiössä. Rairuoho rehottaa ja tulppaanien lisäksi kukkaan puhkesi myös kirsikan oksa!

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti