sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Karitsan paahtopaisti uunissa


 
Karitsan paahtopaisti on aivan tolkuttoman hyvää ja mureaa lihaa! Reilu nippu tuoretta timjamia, valkosipulia ja sitruunamehua ovat taivaallinen yhdistelmä karitsan paahtopaistien maustamiseen.

Jotta lopputulos on paras mahdollinen, on tärkeää jättää liha roseeksi eli paistaa lihaa vain juuri tarvittavan ajan. Paistomittari on tässä oiva apuväline ja paahtopaistien ollessa uunissa kannattaakin kytätä mieluummin paistomittaria kuin kelloa. Uuneissa on eroja joten lihan lämpötilan mittaaminen todella kannattaa, varsinkin kun kyseessä on tällainen lyhyen paistoajan pienikokoinen lihapala.

(Toinen taatusti kielen mennessään vievä lammasruoka on karitsan kareet uunissa - tämän ruoan voi tehdä aivan hyvin myös lampaasta; lampaankare ei mureudessa juuri karitsalle häviä. Kreikkalaishenkistä meininkiä taas saa fetalla ja oliiveilla tuunatuilla lammaspyöryköillä. )



Reseptissä mainittu 150 asteen uunin lämpötila on ohjeellinen; googlaamalla löytyy monenlaisia lämpötilasuosituksia 125 asteen ja 165 asteen väliltä. Lihaa ei pidetä uunissa kuitenkaan kauan ja tärkeintä tosiaan on että lihan sisälämpötila on kohdallaan uunista otettaessa. Meillä tuo 150 astetta oli juuri passeli.  :)


Karitsan paahtopaistit uunissa, resepti

  • 4 kpl karitsan paahtopaisteja 
  • tuoretta timjamia
  • muutama valkosipulin kynsi (tai puolikas yksikyntisestä)
  • tiraus sitruunamehua
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria


Siisti paahtopaistit mahdollisista kalvoista ja pidä huoneenlämmössä tunti-pari. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Hiero paahtopaistien pintaan tuoretta timjamia, valkosipuliviipaleita sekä hieman suolaa ja pippuria.  Sekoita oliiviöljyn joukkoon kunnon tiraus sitruunamehua. Laita maustetut paahtopaistit Minigrip-pussiin ja kaada öljy-sitruunamehuseos pussiin lihojen päälle. Purista pussista ilmat pois ja muljuttele niin että öljy leviää kauttaaltaan. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli tai ainakin pari tuntia.

Ota paahtopaistit huoneenlämpöön tunti-pari ennen paistamista. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paista lihoihin kuumalla pannulla paistopinta, siirrä lihapalat vuokaan ja laita paksuimman paistin paksuimpaan kohtaan paitosmittari. Paista uunissa noin vartin verran kunnes mittari näyttää 52-55 astetta. Ota paistit uunista, kääri lihat folioon ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa paistit poikkisyin viipaleiksi ja tarjoile esimerkiksi parsarisoton kanssa.




3 kommenttia:

  1. No, huh huh! Onpas hyvän näköistä lihaa! Akoi ihan tekemään lammasta mieli. Vaikkakin minulla se menee vähän samaan kategoriaan poron kanssa. Eli villasukalle maistuvien lihojen -kategoria! :)
    Olen kyllä pari kertaa saanut hyvääkin lammasta. Appiukko kävi aikoinaan teurastelemassa ihmisten elukoita ja kerran sai palkkioksi teurastaa itselleen karitsan. Anoppi laittoi sen kokonaisena leivinuuniin ja kaikista ennakkoluuloista huolimatta, se oli tosi hyvää!
    Beiben siskolla on lampaita ja hän vie niitä palvattavaksi aika-ajoin. Olen heillä saanut maistaa palvikaritsaa ja se oli kyllä pehmeintä lihaa, mitä olen koskaan syönyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei maistunut villasukka tässäkään! :) Me ei olla kovin usein lammasta syöty ja on hiukan itseänikin epäilyttänyt tuo villasukkahomma ja juuri sen vuoksi ollaan ostettu yleensä nimenomaan karitsaa. Jokohan uskaltautuisi seuraavaksi kokeilemaan ihan lammas-lammasta, vaikka paistina..? x) Ehkä seuraavana pääsiäisenä! Palvikaritsa kuulostaa kyllä tooooosi hyvältä! :P

      Poista
  2. Villasukan maku johtuu siitä jos se on teurastettu huonosti. Teurastaja ei sais koskea turkkiin ollenkaan, jos lammasta teurastettaessa sotkeentuu liha turkkiin tai teurastaja koskee turkkiin ja sitten lihaan on lihan maku pilalla.

    VastaaPoista