sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Merimiespihvi poronpaistista

Merimiespihvi ei liity mitenkään merimiehiin eikä pihveihin, mutta hyvää se on! Merimiespihvi tarkoittaa laatikkoruokaa jossa on perunaa ja lihaa uunissa herkullisen pehmeäksi kypsennettynä. Ajatus tehdä merimiespihviä tuli taannoin meille saapuneesta poronlihaerästä.

Lihatilaukseeni kuului puolen kilon kulma- ja ulkopaistit ja niille reseptejä etsiessäni muistin tämän vanhan suosikkini. Aterian olisi saanut tehtyä yhdestä puolen kilon paistista ja kilosta perunaa, mutta nyt kun kerran urakkaan ryhdyin, tein samalla isomman satsin. Olin varma että koko perhe tykkää ja tykkäsiväthän he. Poronpaistit toimivat tässä tosi hyvin ja lihasta tuli suussasulavan mureaa.


Ruokalaji on simppeli mutta hieman aikaavievä, ehkä siksi en olekaan sitä vuosikausiin tehnyt. Lauantaina, kun lapset olivat isänsä kanssa liikuntaharrastuksessaan, kaivoin jääkaapista kaksi kiloa perunoita ja ryhdyin kuorimishommiin.


Kaupan pakastealtaasta saa valmiitakin viipaleperunoita, mutta halusin tehdä tämän ruokaprojektin tällä kertaa ajan kanssa ja huolella, keskittyen ihan yksinkertaisiinkin juttuihin. Oli ihanaa olla kotona ihan yksin, kuunnella radiosta rauhallisen tahtista Ylen Ykköstä ja ihan vaan kuoria perunoita.

Pannu huuhdotaan lopuksi oluella.



Saattaa kuulostaa hullulta mutta perunoiden kuoriminen ilman minkäänlaisia häiriötekijöitä on toisinaan ihan suurinta luksusta. Hyvin terapeuttista kaiken normaalin arkihulinan ja härdellin vastapainoa. Merimiespihvi on hidasta ruokaa ja hidas ruoka on ihmiselle hyväksi monellakin tavalla. :)

 

Merimiespihvi, resepti


  • 2 kg kiinteitä perunoita viipaleina
  • (2 kpl isoja porkkanoita viipaleina)
  • 2 kpl sipuleita renkaina
  • 500 g poron kulmapaisti ohuina viipaleina
  • 500 g poron ulkopaisti ohuina viipaleina
  • 4 kpl laakerinlehtiä
  • Mustapippuria myllystä
  • Suolaa myllystä
  • Muutamia maustepippureita
  • Vettä pannun huuhtomiseen
  • 1 plo olutta

Kuori perunat ja porkkanat ja viipaloi. (Porkkanat eivät perinteisesti merimiespihvireseptiin kuulu, mutta tuovat minusta kivasti väriä ja muutenkin sopivat joukkoon ihan hyvin.) Poista paisteista mahdolliset kalvot, viipaloi ohuiksi viipaleiksi poikkisyin. Leikkaa sipuli renkaiksi. Paista sipulit pannulla öljyssä, siirrä lautaselle odottamaan. Paista seuraavaksi liha pannulla öljyssä useammassa erässä. Huuhtele pannu vedellä paistamisten välissä ja ota huuhdeliemi talteen. Viimeisen lihaerän jälkeen huuhtele pannu oluella.

Lado uunivuoan pohjalle perunaa, hieman sipulia ja päälle lisää, mausta suolalla ja pippureilla lisää laakerinlehtiä. Toista sama kunnes kaikki ainekset ovat vuoassa. Päällimmäisenä tulee olla kerros perunaa. Kaada päälle pannunhuuhteluvesi ja -olut, laita paistumaan uuniin 200 asteeseen. Paista 1,5 tuntia tai kunnes perunat ovat pehmenneet. Merimiespihvi on herkkua erityisesti punajuurten tai puolukkahillon kanssa.






6 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! En ole koskaan merimiespihvejä tehnyt. Minulla on niista jonkin asteinen lapsuudentrauma. Koulussa 70-80 -luvun merimiespihvit eivät olleet mitään herkkua! Olen ollut töissä parissa eri työpaikkaruokalan keittiössä, enkä niissäkään ole traumoistani päässyt!
    Meillä on pakkasessa ite kasvatettua nautaa, vois siitä kokeilla. Jos se ite tehtynä veisi traumat!
    Olen samaa mieltä kanssasi perunoiden kuorimisesta ja paloittelusta, se on terapeuttista! Harvoin ostan mitään valmiiksi palasteltuja perunoita, vaikka ne helppoja olisikin. Paitsi, tietysti, ranskalaisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi, testaa vaikka pienellä laatikolla itse tehden, jos traumat ois hälvenneet! Mutta toiset tykkää ja toiset ei, näinhän se menee vähän kaikessa. :)

      Mulle tää on ollut aina semmoinen pomminvarma ruoka joka yksinkertaisuutensa ansioista onnistuu aina; liha pysyy laatikossa aina tosi mureana ja perunat imaisee mukavasti makua. Koulusta ja työpaikan ruokaloista en muista merimiepihviä lainkaan, hassua! Makumuistoja on vain kotitekoisista versioista.

      Poista
  2. Mä oon aina miettinyt et miks ihmeessä sitä kutsutaan merimiespihviksi kun ei oo pihviä nähnytkään :D

    VastaaPoista
  3. Mä oon aina miettinyt et miks ihmeessä sitä kutsutaan merimiespihviksi kun ei oo pihviä nähnytkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tunnu ihan loogiselta tuo nimi! :D Varmaan jotkut merimiehet tehneet tällaista ruokaa joskus muinoin?

      Poista
    2. On mierimiesten ruoka. Historia perustuu siihen, ettei pitkän merimatkan jälkeen ollut jälellä kuin kaljaa, perunaa ja vähän lihaa. Näistä piti miehistölle väsätä ruoka. Siitä merimiespihvi.

      Poista