Perjantaina on kiva syödä jotain erityisen hyvää - lapsiperheessä se usein tarjoittaa jauhelihaa ja pastaa jossain muodossa. Ja mikäs siinä, jauheliha-pastaruoka maistuu meillä kyllä perheen aikuisillekin, kunhan maku ei ole tylsä eikä pliisu vaan muhevan vahva. :)
Punaviini tuo ruokiin hapokkuutta ja maukkautta ja tykkään lorauttaa sitä kastikkeiden ja patojen joukkoon. Tässä ohjeessa punaviiniä on tosiaan vain tilkka, mutta hapokkuutta ja makua tuovat lisäksi Worcestershire-kastike ja liemikuutio.
Jos et tykkää käyttää lihaliemikuutioita, se ei ole pakollinen. Maukkautta riittää kyllä ilmankin ja suolalla ja maustekastikkeella kastikkeen saa varmasti viimeisteltyä oikein herkulliseksi. Jos vaan aikaa riittää, kastikkeen kannattaa antaa hautua piiiitkään. Kannattaa myös tehdä reilu annos jotta riittää seuraavallekin päivälle; maku on silloin vieläkin parempi.
Tuhti, tomaattinen jauhelihakastike spagetille, resepti
- 700 g jauhelihaa (nautaa, nauta-sikaa)
- 1 dl vehnäjauhoja kastikkeen suurustamiseen
- 1 kpl iso porkkana pieneksi kuutioituna
- Pala palsternakkaa pieneksi kuutioituna
- 3 kpl valkosipulinkynsiä viipaloituna
- 1 kpl iso sipuli silputtuna (meillä tämän sijaan sipulijauhetta, menee lapsille paremmin)
- 1 kpl sellerinvarsi viipaloituna
- 1 prk hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti. Kaksikin purkkia voi hyvin laittaa, jos tomaatista tykkää!)
- Tomaattipyrettä maun mukaan
- 2 dl punaviiniä
- 2 kpl laakerinlehtiä
- Kuivattua timjamia (saa toki olla tuorettakin)
- 1 rkl sokeria
- 1 kpl lihaliemikuutio
- mustapippuria myllystä
- Worchestershire-kastiketta maun mukaan
Kuullota juureskuutioita, sipulisilppua ja viipaloitua valkosipulia öljyssä pannulla, kaada kuullotetut kasvikset kattilaan odottamaan. Paista tämän jälkeen jauheliha paistinpannulla kahdessa erässä. Sekoita jälkimmäiseen erään jauhot suurukseksi, pyörittele niin että jauho levittyy tasaisesti jauhelihaan ja kaada lihat kattilaan sipuleiden ja muiden kasvisten seuraksi.
Kaada seuraavaksi paistinpannulle tomaattimurska ja -pyre, haihduttele nestettä hetki. Kaada sekaan punaviini ja jatka haihduttelua vielä tovi. Kaada tomaatti-punaviini paistinpannusta kattilaan muiden ainesten joukkoon, siirrä kattila kuumalle levylle. Lisää tässä vaiheessa kattilaan myös selleriviipaleet.
Lisää vedenkeittimestä kuumaa vettä niin että seos peittyy reilusti. Lisää joukkoon kuivattua timjamia, laakerinlehdet ja sokeri sekä lihaliemikuutio ja mustapippuria myllystä. Lisää Worchestershire-kastiketta ja / tai suolaa maun mukaan. Anna hautua ainakin puoli tuntia, mieluummin pidempään. Sekoita välillä ettei kastike pala pohjaan.
Meillä syödään tosi usein juuri tämän tyyppisiä pastakastikkeita. Ne on halpoja, hyviä ja nopeita valmistaa.
VastaaPoistaViime viikolla tein sitä laihiskaalisoppaa ja mies toi minulle kaupasta Mutti-tomaattimurskaa. Olen aina käyttänyt halpoja murskia, mutta tytär ei tykkää, kun niissä on kökköjä. Tässä Muttissahan ei ollutkaan! Mies kyllä oli hirvitellyt sen hintaa ostaessaan. Oli maksanut pari ekee, kun muut merkit olivat olleet reilusti alle euron. Mutta minkäs teet, laatu maksaa!
Nuo kalliimmat tomaattimurskat oli mulle vielä jokin aika sitten ihan vieraita, mutta kerran kiinnostuksesta kokeilin ja olihan se parempaa. Makua olennaisempi ero mulle oli juuri tuo että murskassa ei ollut kökköjä! :D Menee lapsillekin. Mä olin kuvitellut että ne kantapalat ja kuorenroikaleet joten kuuluu tomaattimurskaan ja olin ihan hämmästynyt kun niitä ei Mutissa ollutkaan. x)
Poista