maanantai 12. toukokuuta 2014

Brasilialainen kookos-kalapata moqueca





Söin ensimmäisen kerran moquecaa vuosia sitten, kun vielä seurustelimme mieheni kanssa. Erään uudenvuodenlupauksen ansiosta kokkailimme usein yhdessä uusia ruokia eri maanosista ja yksi testikeittöön päätyneistä resepteistä oli brasilialainen kalapata moqueca. Oi niitä aikoja! :)

Ruoka oli ihanaa; pehmeä kookos ja paprikan ja tomaatin maukkaus tekivät kalapadasta herkullista. Tämän kalapadan kokkailu jäi silloin tuohon yhteen kertaan; meillä taisi olla niin paljon muitakin mielenkiintoisia reseptejä kokeiltavana ettei vaan maltettu!


moqueca



Nyt kun Hesarikin julkaisi taannoin ruokasivuillaan moquecan reseptin, ajateltiin tehdä herkkua uudestaan. Tähän sopii melkeinpä mikä tahansa vaalea kala. Muistan että edellisen kerran meillä oli kalana pangasiusta, nyt kokeilimme hauella kun kukkaro antoi myöten kotimaiselle kalalle. Molemmat toimivat tässä oikein hyvin.

Herkkua oli moqueca tälläkin kertaa! Tuore korianteri oli tosin päässyt lähikaupasta loppumaan joten se korvattiin basilikalla.  Ei ollenkaan hullumpi korianterin korvike tässä ruoassa.

Kookos-kalapata moqueca, resepti


  • 1 kg kalafileitä 
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 1 kpl lime
  • 1 kpl sipuli
  • 3 kpl valkosipulinkynsiä
  • 1 kpl punainen paprika
  • 1 kpl vihreä paprika
  • muutama kevätsipulinvarsi tai ruohosipulia
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • 1 tl paprikajauhetta 
  • mustapippuria
  • 0,5 tl tai maun maun mukaan chilijauhetta tai rouhetta  
  • öljyä paistamiseen (perinteisesti tähän kuuluu palmuöljy, tavallinen rypsiöljy käy myös ihan hyvin)
  • (katkarapuja)


Paloittele kalafileet muutamaan osaan, mausta limemehulla, suolalla ja pippurilla ja anna marinoitua mielellään pari tuntia jääkaapissa. Leikkaa sipuli ja paprika ohuiksi siivuiksi, hienonna valkosipuli. Silppua korianteri ja paloittele kevätsipuli, paloittele myös kirsikkatomaatit halutessasi.

Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä, lisää sekaan viipaloitu paprika. Anna pehmentyä ja lisää sen jälkeen  tomaatit. Lisää mausteet, kevätsipuli ja osa korianterista. Sekoita hetki ja lisää kookosmaito ja kalapalat. Anna hautua kannen alla muutaman minuutin ajan kunnes kala alkaa kypsyä. Lisää joukkon halutessasi desi tai pari katkarapuja, anna kuumentua ja tarjoile kun kala on kypsää. Kala kypsyy nopeasti joten varttia kauemmin ei tarvitse varmasti odotella. Koristele korianterisilpulla ja tarjoile moqueca riisin kanssa.








2 kommenttia:

  1. Ohjeessa, tai tarkemmin ottaen ainesosaluettelossa, ei ole mainittu suolaa ollenkaan. Oli kuitenkin ehkä tarkoitus maustaa myös itse liemi suolalla, eikä pelkästään kalapaloja? Suola ehkä sisältyy tuohon "lisää mausteet" -kohtaan?

    VastaaPoista
  2. Ainesosissa ei ole mainittu myöskään sitä tuoretta korianteria.

    VastaaPoista