Tämä kinkkupiirakka on helppo ja herkullinen! Täytettä voi muokata mielensä mukaan ja erilaisilla jauhoilla saa pohjaan vaihtelua. Esimerkiksi tässä ohjeessa käytetty ruis toimii minusta kinkkupiirakan pohjassa tosi hyvin. Rukiinen piirakkapohja sopii muuten mainiosti myös sienipiirakalle, kannattaa kokeilla!
Tavallisesti kinkkupiirakka tehdään meillä ylikypsästä palvikinkusta joka on takuuvarma ja herkullinen kinkkupiirakan täyte. Tällä kertaa mentiin hiukan luksuksempaan suuntaan ja täytteeseen kuutioitiin savulammasta - oli aivan valtavan hyvää sekin.
Tässä piirakassa kolmannes jauhoista on ruista josta saa terveellisiä kuituja ruokaisaa makua. Nättiä näköä ja extramaukkautta piirakkaan puolestaan tuovat pikkutomaatit. Niitä saimme onnekkaasti pitkälle syksyyn ihan omalta parvekkeelta (pakko mainita vaikkei aiheeseen suoraan liitykään! x) ), nyt sentään turvaudumme jo kaupan vihannestiskiin.
Kinkkupiirakka, täyte
- 200 g palvikinkkua, savulammasta tms. suikaloituna tai kuutioituna
- 200 g kermaviiliä (1 prk)
- 2 kpl kananmunia
- Pieni nippu ruohospulia, kevätsipulia tms.
- 5 kpl kirsikkatomaatteja
- pippuria myllystä
- juustoraastetta
Suolaisen piirakan rukiinen pohja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 0,4 dl vettä (mittasin vajaan puoli desiä, tämä on arvio)
- ripaus suolaa myllystä
Piirakkapohjan valmistus
Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Vuoraa rengasvuoan pohja leivinpaperilla tai voitele piirakkavuoka. Valmista ensin piirakan pohja. Lisää suola jauhojen joukkoon ja nypi voi ja jauhoseos murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Kun taikina on valmis, laita se kelmussa jääkaappiin viilenemään ennen vuokaan levittämistä. Voit myös painella taikinan valmiiksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille "lautaseksi" ja laittaa vuoan ja taikinan tämän jälkeen viileään vartiksi (meillä vuoka tyrkättiin parvekkeelle). Esipaista piirakan pohjaa 10 minuutin ajan 150 asteessa. Kun otat pohjan uunista täyttöä varten, lisää samalla lämpöä 175 asteeseen.
Löysin juuri blogisi ja selasin sen kokonaan läpi, ja nyt on valinnanvaikeus mitä reseptiä tahtoisin kokeilla ensimmäisenä kun kaikki kuulostaa niin hyvältä! =)
VastaaPoistaKiva kuulla että tykkäät resepteistä! :)
VastaaPoista