torstai 24. lokakuuta 2013

Uunijuurekset

Uunijuureksia


Puutarhapalstan juuressato on enemmän kuin onnistunut ja erityisesti porkkanaa ja palsternakkaa meillä riittää. Onneksi olemme porkkanoiden suurkuluttajia ja palsternakkakin maistuu erityisesti minulle!

Porkkanan ja palsternakan lisäksi palstalta saatiin raitajuuria ja kaskinaurista. Raitajuuri on tosi nätti juures mutta oli makunsa puolesta hienoinen pettymys. Kaskinauris taas maistuu - no, nauriilta. Se sujahtaa hyvin muiden uunijuuresten joukkoon vaikken siitä sellaisenaan kovin suuresti innostu. Kuitenkin, ihan jo perinteen vuoksi, aion silti säilyttää tämän suomalaisen juureksen jatkossakin viljelysuunnitelmassa - uskon vakaasti että opin vielä ymmärtämään kaskinauriin hienouden! :)

kaskinauriita
Kasvimaan kaskinauriita viime kesältä. Siemenistä tuli sekä näitä violettikuorisia että kokonaan valkoisia juureksia .




Uunijuurekset ovat helppo ja herkullinen ruoka. Juureksiksi voi valita omia suosikkeja - minulla vuoassa kypsyy useimmiten mukavan makeaa porkkanaa ja palsternakkaa. Ja joskus sitä kaskinaurista. ;)

Itse korvaan uunijuureksilla yleensä perunan kokonaan, jotkut tykkäävät ottaa lautaselle hiukan uunijuureksia perunan lisäksi. Jos uunijuureksia jää yli, niistä saa tehtyä ihanan paahteisen kasvissosekeiton.


Uunijuurekset, resepti


  • 3 kpl porkkanoita
  • 2 kpl pienehköja palsternakkoja
  • 1 kpl kaskinauris
  • 2 kpl raitajuurikkaita
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • suolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus tummaa siirappia

Kuorin juurekset, paloittelen ne reiluhkoiksi lohkoiksi, asetan vuokaan ja maustan ripauksella timjamia, suolaa ja pippuria sekä lorauksella oliiviöljyä ja siirappia. Kääntelen mausteet juuresten sekaan, sitten vuoka uuniin kahteen sataan kolmeksi vartiksi ja maukas lisäke on valmis! :)

Uunijuurekset ennen uunia





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti