maanantai 28. lokakuuta 2013

Omenainen lihamureke ja suppilovahverokastike murekkeen liemestä


lihamureketta ja sienikastiketta

Omenasatoa voi hävitttää muutenkin kuin hilloamalla ja omenapiirakkaa leipomalla. Omenat sopivat vallan hyvin suolaiseenkin ruokaan raasteena, soseena tai lohkoina. Erityisen hyvin omena sopii porsaanlihan seuraan ja itse olen laittanut omenalohkoja myös muun muassa uunijuuresten joukkoon.

Teen lihamurekkeen yleensä suorakaiteen muotoiseen vuokaan; vuoassa mureke pysyy nätisti muodossa. Perusvuokaan mahtuu hyvin kaksi jauhelihapaketillista ja ynnä muut murekeainekset. Tähän lihamurekkeeseen tuli makua antamaan raastettuja omenoita, paahdettua sipulia, timjamia (toimii omenan kanssa hyvin!) ja savupaprikajauhetta. Savupaprikajauheen tilalla myös esimerkiksi curry toimii tässä ohjeessa  muiden makujen kanssa oikein hyvin yhteen. Sipulin ei tarvitse olla valmiiksi paahdettua vaan tuore sipulisilppu kuullotettuna sopii tähän ilman muuta myös.


Omenainen lihamureke, resepti


  • 800 g jauhelihaa (kaksi pakettia)
  • 1 prk kermaviiliä (tai pari desiä maustamatonta jugurttia)
  • 1 dl korppujauhoa
  • 2 kpl kananmunia
  • 6 kpl pienehköjä kotimaisia omenoita raastettuna
  • 1 kpl sipuli silputtuna ja kuullotettuna tai 1 dl paahdettua sipulia 
  • 1 tl (reilu) currya tai (savu)paprikajauhetta
  • 2 tl  kuivattua timjamia

Kaada kermaviili kulhoon, sekoita korppujauhot  kermaviilin joukkoon. Lisää sekaan mausteet ja anna turvota vartin verran. Raasta omenat. Jos käytät tuoretta sipulia, silppua se pieneksi ja kuullota pannulla ennen taikinaan sekoittamista. Paahdetun sipulirouheen voit laittaa mureketaikinan joukkoon sellaisenaan.

Lisää kermaviili-korppujauhoseokseen liha, munat, omenaraaste ja sipuli. Sekoita huolellisesti. Muotoile mureke vuokaa, anna paistua 45 min. - tunti  200 asteessa. Säästä murekkeen neste kastikkeeseen! :)


Maukas suppilovahverokastike murekkeen liemestä


Murekkeen nestettä ei missään nimessä kannata heittää pois. Siinä on makua vaikka kuinka joten siitä saa loihdittua helposti ja nopeasti maukkaan kastikkeen suppilovahveroiden kanssa. Minä käytin tähän kuivattuja suppilovahveroita mutta tähän aikaan vuodesta tuoreitakin on saatavilla, ne toimivat tässä ihan yhtälailla. Jos suppiksia ei ole, voi kastikkeen maustaa vaikkapa sinapilla. Sekin on oiva kumppani omenalle ja lihalle!


  • murekkeen neste
  • 1 dl vettä (tai tarpeen mukaan)
  • 2 dl ruokakermaa
  • kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
  • Maizenaa (ei välttämätön, tällä saat kuitenkin sakeamman kastikkeen)
  • pippuria myllystä
  • suolaa myllystä
  • (sinappia)

Voit murennella kuivatut suppilovahverot kastikkeen nesteeseen sellaisenaan tai voit liottaa niitä hetken ennen kastikkeeseen lisäämistä.  Liota suppilovahveroita kylmässä vedessä kunnes sienet ovat pehmentyneet ja silppua sienet haluamasi kokoiseksi silpuksi.

Jos liotat suppilovahverot, voit halutessasi paistaa niitä voissa kattilan pohjalla. Kaada murekkeen neste murekevuoasta kattilaan, lisää purkillinen ruokakermaa ja suunnilleen desin verran vettä. Jos käytät liottamattomia sieniä, murentele ne nesteen sekaan, mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä kastike. Jos kastike näyttää liian lirulta, saat sakeutta lisäämällä joukkoon Maizenaa. Sekoita Maizena kastikkeen joukkoon, anna kuplahtaa muutaman kerran ja jätä kastike hetkeksi hautumaan ennen tarjoilua.

sienikastike



1 kommentti:

  1. Hei! Siulle olisi haaste blogissani: http://silkkiavain.blogspot.fi/2013/10/haastetta.html

    VastaaPoista