Talvikurpitsa, kuten vaikkapa hokkaidokurpitsa tai myskikurpitsa, säilyy jonkin aikaa ilman sen kummempaa säilöntää. Jos sato on runsas, on kurpitsasta hyvä tehdä jonkinmoista säilykettä - tai pakastaa sitä. Meidän palstan kaksi hokkaidokurpitsaa intaantuivat tekemään yhteensä seitsemän hedelmää. Saisihan nuo pienet kurpparit syksyn mittaan käytettyä mutta kun on tuota muutakin satoa kulutettavaksi niin ajattelin laittaa osan pakkaseen.
Toimiva tapa on tehdä kurpitsoista sosetta. Siitä saa ainesta sekä makeisiin kurpitsajuttuihin että sosekeittoihin sun muihin suolaisiin. Ennen soseutusta kurpitsat on Googlen mukaan ollut yleensä tapana paahtaa. Keittäenkin uskoisin ihan hyvää sosetta tulevan, mutta kun olin ensi kertaa asialla, päätin noudattaa muiden hyväksi havaitsemia keinoja. :)
Minun on tarkoitus käyttää sosetta leivontaankin, siksi en maustanut paahdettavia kurpitsalohkoja mitenkään, en lisännyt edes oliiviöljyä. Hyvin sujui paahtaminen niinkin! :)
Minun kurpitsani olivat aikamoisen kuivia, tiedä sitten johtuuko lajikkeesta, varmaankin. Käsittääkseni "tavalliset" kurpitsat ovat vetisempiä / mehukkaampia rakenteeltaan. Reilu vesilisä auttoi hokkaidokurpitsojen soseutuksessa - vettä kannattaa toisaan lisätä ihan reilusti jos tarve vaatii. Minä laitoin kahdelle pienelle kurpitsalle useita desejä vesilisää ja silti sose oli varsin tömäkkää!
Kurpitsasoseen valmistus, ohje
Putsaa kurpitsa mahdollisesta mullasta, leikkaa päädyt pois. Leikkaa kurpitsa ainakin neljäksi lohkoksi ja poista siemenet ja rihmat lohkoista esimerkiksi ruokalusikalla. Yleensä talvikurpitsoista neuvotaan ottamaan siemenet talteen (ovat herkkua paahdettuna) mutta minusta hokkaidokurpitsan siemenet ovat aikamoisen kovia ja paksukuorisia. En siis säästänyt niitä syötäväksi.
Paahda kurpitsalohkoja uunissa 175 asteessa puolisen tuntia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet niin että haarukka solahtaa hedelmälihaan helposti. Hokkaidokurpitsojen kuori on niin ohut että sitä ei tarvitse poistaa ennen soseutusta mutta muista lajikkeista kuoren saa kätevästi paahtamisen jälkeen irti.
Ennen soseutusta poista paahdetuista kurpitsalohkoista mahdolliset "kärähtäneet" tai kovettuneet kohdat. (Tällaisia voivat ollsa esimerkiksi lohkojen terävät kärjet.) Paloittele kurpitsalohkot kulhoon, kaada sekaan vettä jos tarve näyttäisi vaativan ja ala soseuttaa sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa näppituntumalta niin että sauvasekoitin pystyy hyvin muusaamaan massaa.
Jonkinlainen isompi keittiökone olisi varmasti tässä tosi kätevä väline mutta minä en malttanut sellaista tuolta keittiön yläkaapeista kaivella. Hyvin sujui soseutus sauvasekoittimellakin kun vaan lisäsin tarpeeksi vettä!
Kahdesta hokkaidokurpitsasta ja lisätystä vedestä tuli kolme puolen litran pakastepussillista sosetta. Vesi lisäsi tilavuutta yllättävän vähän - taisi kuivakka kurpitsa jotenkin "imaista" nestettä itseensä. x)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti