torstai 18. joulukuuta 2014

Punajuuri-parmesaanipiirakka

punajuuriparmesaanipiirakka

Jääkaapissa oli jättilohkare parmesaania ja muutamia punajuuria, näille halusin keksiä jonkin  yhteisen käyttökohteen. Pohdinnan ja googlailujen perusteella päädyin punajuuripiirakkaan ja se oli hyvin päädytty, vaikka itse sanonkin! Punajuuririsotto olisi ollut kaiketi varma valinta myös, mutta näin riisipuuroaikaan ajattelin että josko jotain muuta kuitenkin.

Punajuuria minulla on jääkaapissa yleensä aina silloin kun niitä vain on saatavilla. Parmesaani päätyi meille kun olimme taannoin miehen kanssa pariskuntakävelyllä Helsingin keskustassa. Kolmen Sepän patsaan luona oli somia pieniä joulukojuja joista parissa huomasimme myytävän italialaisia herkkuja. Kojussa lohkottiin kokonaisista parmesaanikiekoista kunnon järkäleitä ja niin herkulta näytti ja maistui etten voinut olla ostamatta palasta meillekin!

punajuuripiirakan ainekset



 

Punajuuripiirakka, resepti 


Punajuuripiirakan pohja

  • 100 g margariinia tai voita
  • 3 dl vehnäjauhoja (tai vehnää 2 dl, ruista 1 dl)
  • 0,5 dl parmesaaniraastetta (n. 20 g)
  • 0,4 dl vettä


Punajuuripiirakan täyte

  • 2 kpl punajuuria raastettuna (n. 400 g)
  • 1 kpl punasipuli (puolet silpuksi, puolet renkaiksi)
  • 2 dl kermaviiliä
  • 2 dl parmesaaniraastetta (n. 80 g)
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl oreganoa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmista ensin punajuuripiirakan pohja. Nypi voi, jauhot, suola ja parmesaaniraaste murumaiseksi seokseksi, lisää vesi ja möyhennä taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan (esim. rengasvuoan) pohjalle ja reunoille ja laita vuoka taikinoineen viileään odottamaan ainakin kymmeneksi minuutiksi.

Esipaista tämän jälkeen piirakkapohjaa kymmenen minuuttia 150 asteessa. Tee seuraavaksi täyte. Raasta punajuuret oman makusi mukaan joko karkeammalla tai hienommalla terällä ja rutistele raasteesta ylimääräiset nesteet pois.

Pilko punasipuli; osa tule piirakan päälle ja osa täytteeseen. Esimerkiksi kiekoiksi leikattu sipuli näyttää kivalta täytteen pinnalla kuten vaikka tässä Kinuskikissan punajuuripiirakassa. Täyttemassaan tuleva sipuli kannattaa hienontaa pienemmäksi. Minulla oli vain puolikas punasipuli joten laitoin sipulia vain piirakan pinnalle.

Kuullota sipulisilppua hetki rasvassa. Sekoita ainekset kulhossa (täytteen päälle tulevia sipulirenkaita lukuunottamatta) ja kaada vuokaan taikinan päälle. Asettele täytteen pinnalle sipulirenkaat, laita piirakka takaisin uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Paista piirakkaa vielä noin 45 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti