sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Vaalikahvien valkosuklainen karpalojuustokakku

karpalokakku







 

Valkosuklaajuustokakku

Perunpa puheeni ennen kuin postaus ehtii edes alkaa, ei tämä mikään juustokakku ole kun ei tässä ole tuorejuustoa! Juustokakun tyyliin tämä kuitenkin tehdään ja makukin on juustokakkuinen, joten menköön tuolla otsikolla, se kuvaa tätä kakkua mielestäni parhaiten. 

Minun on jo useampaan otteeseen pitänyt testata miltä maistuu valkosuklaatäytteinen karpalolla silattu juustokakku, mutta jostain syystä valkosuklaalevy on kaapista aina kadonnut ennen kuin olen ehtinyt leipomispuuhiin. Tällä kertaa onnistuin hillitsemään itseni sillä onhan vaalikahveilla kakku oltava.

Tein karpaloisen valkosuklaajuustokakun tätä ohjetta mukaillen. Valkosuklaata omassa ohjeessani on hiukan vähemmän ja liivatejauheen sijaan käytin liivatelehtiä. Minun kakkupohjassani on piparimurujen lisäksi murusteltuja Digestive-keksejä


Alkuperäinen ainesosaluettelo juustottomalle valkosuklaajuustokakulle seuraa tässä: 



  • 180 g  piparkakkuja (minä murustelin Digestivejä ja kaupan pipareita fifty-fifty)
  • 75 g margariinia


Täyte


  • 4 dl  kuohukermaa
  • 500 g  maitorahkaa
  • 260 g  valkosuklaata (minulla ei ollut ihan noin paljoa)
  • 1 dl  sokeria
  • 3 tl  liivatejauhetta (käytin 5 kpl liivatelehtiä, en oikein tiennyt mikä määrä vastaisi jauhemäärää)
  • 4 rkl kiehuvaa vettä (minulla oli n. puoli desiä)


Kiille


  • 5 dl  jäisiä marjoja: karpaloita, puolukoita, vattuja tai mansikoita (käytin itse muutaman ruokalusikallisen karpaloita)
  • 1 dl punaista mehutiivistettä (minulla sokeroimatonta karpalomehua)
  • 2 dl vettä
  • 2 dl hyytelösokeria


Digestive-murut


Murustelin piparit ja Digestivet muusinuijalla hienoksi. Sulatin rasvan mikrossa, kaadoin murujen sekaan ja sekoitin massaksi. Taputtelin murumassan leivinpaperilla vuoratun rengasvuoan pohjalle ja laitoin kakkupohjan parvekkeelle viileään. 


juustokakkupohja



Aluksi laitoin liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään ennen kuumaan veteen liuottamista. Laitoin suklaan sulamaan pieneen kattilaan levylle ja levyn ykköselle. Hämmentelin ahkerasti mutta silti suklaa pääsi hiukan palahtamaan pohjaan. Ei pahasti kuitenkaan, ihan käyttökelpoista suklaasula oli silti. Vatkasin kermavaahdon ja sekoitin vaahdon ja suklaasulan. Joukkoon heitin myös ison purkillisen rahkaa ja desin sokeria, liruttelin joukkoon puoleen desiin kuumaa vettä sulatetut liivatelehdet, sekoitin ainekset tasaiseksi ja kaadoin massan vuokaan kakkupohjan päälle. Epäilin että massaa saattaisi olisi liikaa kun kermaakin oli niin paljon, mutta hyvin mahtui! Laitoin kakun jääkaappiin hyytymään. 





 

 

Karpaloita karpalokakkuun, jee!


karpalot




Tässä välissä sattui niin onnekkaasti että anoppi käväisi kylässä - ja toi tullessaan puolukoita ja karpaloita! Ihan mahtavaa; muuten karpalojuustokakussani ei olisi ollut kokonaisia karpaloita ollenkaan! Karpalomehua olisi toki kiilteeseen tullut. 

Annoin kakun hyytyä muutamia tunteja ja sitten tein kiilteen. Pojat auttoivat karpaloiden asettelemisessa. :)  Kiilteeseen tuli kolme desiä laimennettua karpalomehua; jätin mehun melko vahvaksi. Kiehautin mehun kattilassa, lisäsin hyytelösokerin ja annoin kiehahtaa uudelleen. Ohjeessa ei mainittu mehuseoksen jäähdyttämisestä joten liruttelin sen lusikalla melko kuumana kakun päälle. Hiukan epätasainen lopputuloksesta tuli mutta eipä tuo haittaa. Hieno ja herkullinen oli tämä vaalikahvien kakku! 


karpalokakku




2 kommenttia:

  1. Voi että se näyttää herkulliselta. Se oli varmasti myös hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kyllä se hyvältä maistuukin! Sen verran tuhtia tavaraa on tämä kakku, että pieni siivu kerralla riittää tämmöiselle pullahiirellekin. Eipähän tule syötyä koko kakkua kerralla!

      Poista