torstai 26. joulukuuta 2013

Katkarapukimara..




..tai ainakin jotain sinnepäin!  Hyvää tämä omakin versio katkarapukimarasta joka tapauksessa oli ja sopi hyvin alkupalakalojen kanssa tarjottavaksi joulun ajan päivällispöydässä. :)

Ennen tätä omaa kokkaustani olin törmännyt katkarapukimaraan vain netin keskustelupalstoilla (jossa siihen suhtaudutaan toisinaan hieman ironisesti) ja joissakin lehtien ruokaohjeissa. Ajatus katkaravuista maustetussa majoneesissa kuulosti kuitenkin sen verran kutkuttavalta että halusin testata tätä itsekin. Oma reseptini on useiden reseptien pohjalta omaan makuuni muokattu; yhtä ainoaa oikeaa ohjetta tuskin onkaan.

Sitä vain jäin pohtimaan että mistä tulee nimitys katkarapukimara? Ymmärrän kimaran sekalaiseksi kokoelmaksi erilaisia juttuja mutta tässä samanlaiset katkaravut ovat yhdessä maustekastikkeessa. Vaan väliäkö tuolla, pääasia että maistuu hyvältä. Ja kuulostaahan toi "katkarapukimara" aika hauskalta jo sanana. :)


Katkarapukimara, resepti

 

  • 5 dl katkarapuja
  • Sitruunamehua (voi jättää poiskin)
  • 1 dl majoneesia tai majoneesin ja kermaviilin
    tai maustamattoman jugurtin seosta
  • 2 tl kuivattua tilliä tai puoli nippua tuoretta hienoksi hakattuna
  • 1 tl savupaprikajauhetta tai 0,5 tl tavallista
  • 1 rkl ketsuppia ja / tai 1 rkl sinappia (mietoa, vajaa ruokalusikallinen toimi ihan hyvin)
  • Mustapippuria myllystä

Sulata katkaravut, valuta ja rutistele ylimääräinen neste pois.  Halutessasi voit pirskottaa katkarapujen päälle sitruunamehua (minä laitoin). Sekoita majoneesi, tilli, paprikajauhe, sinappi ja ketsuppi sekä ripaus mustapippuria kastikkeeksi ja kaada katkarapujen päälle. Laita kastiketta sen verran kuin itsestä tuntuu sopivalta; tarvittaessa voit jatkaa sitä majoneesilla. Sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran ja nauti!

Katkarapukimara sopii vaikka mihin: kalapöytään, leivän päälle, salaattien kanssa tarjottavaksi, uuniperunan täytteeksi, muuten vaan lisäkkeeksi tai iltapalaksi ihan sellaisenaan. Katkarapukimaraa voi myös versioida vaikka miten! Esimerkiksi Karppaussivujen ohjeessa katkarapukimaraan lisätään keitettyä kananmunaa, Yhteishyvän sivuilla se tarjoillaan hauskasti papaijanpuolikkaasta . Yksinkertaisen tyylikkäs versio katkarapukimarasta puolestaan toimii perinteiseen toast skagenin maistuvana täytteenä. 





lauantai 7. joulukuuta 2013

Silakkapihvit uunissa


silakkapihvejä

Jotenkin muistelin että lapseni eivät ole silakkapihvejä suostuneet syömään, mutta kun päiväkodissa oli silakkapihvipäivä, he olivat aivan myytyjä. Ja sehän passaa! Silakka on yksi lempikalani, lähestulkoon kaikki silakkaruoat ovat minulle suurta herkkua. Kun siis kalatiskistä löyty silakkafileitä, valinta oli selvä: silakkapihvejä tänään!

Lieden vieressä seisoskelu on minusta aika tylsää joten teen yleensä kala- ja jauhelihapihvit uunissa. Silakkapihveihin saa juuri sopivan rapeuden laittamalla ennen paistamista pienen nokareen voita pihvien päälle. Vaivatonta ja herkullista!


Silakkapihvit uunissa, resepti

  • 600 g silakkafileitä
  • suolaa
  • pippuria
  • kuivattua tilliä
  • (tuorejuustoa)
  • voita

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Aseta silakkafileitä uunipellille nahkapuoli alaspäin. Ripsittele päälle hieman suolaa, pippuria ja kuivattua tillia. Halutessasi voit laittaa päälle myös tuorejuustoa, esimerkiksi ruohosipulilla maustettu tuorejuusto sopii tähän tosi hyvin.

Lado fileiden päälle toiset fileet nahkapuoli ylöspäin. Laita jokaisen pihvin päälle nokare voita; tällä saat rapsakkuutta ja kauniin pinnan pihveille. Paista pihvejä uunissa 10-15 minuuttia. Juuresmuusi sopii näiden lisäkkeeksi oikein hyvin.