maanantai 28. lokakuuta 2013

Omenainen lihamureke ja suppilovahverokastike murekkeen liemestä


lihamureketta ja sienikastiketta

Omenasatoa voi hävitttää muutenkin kuin hilloamalla ja omenapiirakkaa leipomalla. Omenat sopivat vallan hyvin suolaiseenkin ruokaan raasteena, soseena tai lohkoina. Erityisen hyvin omena sopii porsaanlihan seuraan ja itse olen laittanut omenalohkoja myös muun muassa uunijuuresten joukkoon.

Teen lihamurekkeen yleensä suorakaiteen muotoiseen vuokaan; vuoassa mureke pysyy nätisti muodossa. Perusvuokaan mahtuu hyvin kaksi jauhelihapaketillista ja ynnä muut murekeainekset. Tähän lihamurekkeeseen tuli makua antamaan raastettuja omenoita, paahdettua sipulia, timjamia (toimii omenan kanssa hyvin!) ja savupaprikajauhetta. Savupaprikajauheen tilalla myös esimerkiksi curry toimii tässä ohjeessa  muiden makujen kanssa oikein hyvin yhteen. Sipulin ei tarvitse olla valmiiksi paahdettua vaan tuore sipulisilppu kuullotettuna sopii tähän ilman muuta myös.


Omenainen lihamureke, resepti


  • 800 g jauhelihaa (kaksi pakettia)
  • 1 prk kermaviiliä (tai pari desiä maustamatonta jugurttia)
  • 1 dl korppujauhoa
  • 2 kpl kananmunia
  • 6 kpl pienehköjä kotimaisia omenoita raastettuna
  • 1 kpl sipuli silputtuna ja kuullotettuna tai 1 dl paahdettua sipulia 
  • 1 tl (reilu) currya tai (savu)paprikajauhetta
  • 2 tl  kuivattua timjamia

Kaada kermaviili kulhoon, sekoita korppujauhot  kermaviilin joukkoon. Lisää sekaan mausteet ja anna turvota vartin verran. Raasta omenat. Jos käytät tuoretta sipulia, silppua se pieneksi ja kuullota pannulla ennen taikinaan sekoittamista. Paahdetun sipulirouheen voit laittaa mureketaikinan joukkoon sellaisenaan.

Lisää kermaviili-korppujauhoseokseen liha, munat, omenaraaste ja sipuli. Sekoita huolellisesti. Muotoile mureke vuokaa, anna paistua 45 min. - tunti  200 asteessa. Säästä murekkeen neste kastikkeeseen! :)


Maukas suppilovahverokastike murekkeen liemestä


Murekkeen nestettä ei missään nimessä kannata heittää pois. Siinä on makua vaikka kuinka joten siitä saa loihdittua helposti ja nopeasti maukkaan kastikkeen suppilovahveroiden kanssa. Minä käytin tähän kuivattuja suppilovahveroita mutta tähän aikaan vuodesta tuoreitakin on saatavilla, ne toimivat tässä ihan yhtälailla. Jos suppiksia ei ole, voi kastikkeen maustaa vaikkapa sinapilla. Sekin on oiva kumppani omenalle ja lihalle!


  • murekkeen neste
  • 1 dl vettä (tai tarpeen mukaan)
  • 2 dl ruokakermaa
  • kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
  • Maizenaa (ei välttämätön, tällä saat kuitenkin sakeamman kastikkeen)
  • pippuria myllystä
  • suolaa myllystä
  • (sinappia)

Voit murennella kuivatut suppilovahverot kastikkeen nesteeseen sellaisenaan tai voit liottaa niitä hetken ennen kastikkeeseen lisäämistä.  Liota suppilovahveroita kylmässä vedessä kunnes sienet ovat pehmentyneet ja silppua sienet haluamasi kokoiseksi silpuksi.

Jos liotat suppilovahverot, voit halutessasi paistaa niitä voissa kattilan pohjalla. Kaada murekkeen neste murekevuoasta kattilaan, lisää purkillinen ruokakermaa ja suunnilleen desin verran vettä. Jos käytät liottamattomia sieniä, murentele ne nesteen sekaan, mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä kastike. Jos kastike näyttää liian lirulta, saat sakeutta lisäämällä joukkoon Maizenaa. Sekoita Maizena kastikkeen joukkoon, anna kuplahtaa muutaman kerran ja jätä kastike hetkeksi hautumaan ennen tarjoilua.

sienikastike



torstai 24. lokakuuta 2013

Uunijuurekset

Uunijuureksia


Puutarhapalstan juuressato on enemmän kuin onnistunut ja erityisesti porkkanaa ja palsternakkaa meillä riittää. Onneksi olemme porkkanoiden suurkuluttajia ja palsternakkakin maistuu erityisesti minulle!

Porkkanan ja palsternakan lisäksi palstalta saatiin raitajuuria ja kaskinaurista. Raitajuuri on tosi nätti juures mutta oli makunsa puolesta hienoinen pettymys. Kaskinauris taas maistuu - no, nauriilta. Se sujahtaa hyvin muiden uunijuuresten joukkoon vaikken siitä sellaisenaan kovin suuresti innostu. Kuitenkin, ihan jo perinteen vuoksi, aion silti säilyttää tämän suomalaisen juureksen jatkossakin viljelysuunnitelmassa - uskon vakaasti että opin vielä ymmärtämään kaskinauriin hienouden! :)

kaskinauriita
Kasvimaan kaskinauriita viime kesältä. Siemenistä tuli sekä näitä violettikuorisia että kokonaan valkoisia juureksia .




Uunijuurekset ovat helppo ja herkullinen ruoka. Juureksiksi voi valita omia suosikkeja - minulla vuoassa kypsyy useimmiten mukavan makeaa porkkanaa ja palsternakkaa. Ja joskus sitä kaskinaurista. ;)

Itse korvaan uunijuureksilla yleensä perunan kokonaan, jotkut tykkäävät ottaa lautaselle hiukan uunijuureksia perunan lisäksi. Jos uunijuureksia jää yli, niistä saa tehtyä ihanan paahteisen kasvissosekeiton.


Uunijuurekset, resepti


  • 3 kpl porkkanoita
  • 2 kpl pienehköja palsternakkoja
  • 1 kpl kaskinauris
  • 2 kpl raitajuurikkaita
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • suolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus tummaa siirappia

Kuorin juurekset, paloittelen ne reiluhkoiksi lohkoiksi, asetan vuokaan ja maustan ripauksella timjamia, suolaa ja pippuria sekä lorauksella oliiviöljyä ja siirappia. Kääntelen mausteet juuresten sekaan, sitten vuoka uuniin kahteen sataan kolmeksi vartiksi ja maukas lisäke on valmis! :)

Uunijuurekset ennen uunia





lauantai 19. lokakuuta 2013

Höyrytetty lehtikaali

Lehtikaalin höyryttäminen


Lehtikaali on herkullinen ja ennen muuta terveellinen lisä monenlaisiin ruokiin. Viimeaikoina olen valmistanut lehtikaalia erityisesti höyryttämällä; kypsennän lehtikaalia kerralla isomman erän ja käytän sitä päivällisen valmiina lisäkkeenä, työeväitten kyljessä ja lisään sitä keittoannoksiini. Muu perhe ei vielä lehtikaalin päälle ymmärrä joten erikseen hauduttamalla saan sitä omiin ruokiini kätevästi, vaikka ruoka muuten olisi lehtikaalitonta. :)

Lehtikaalin höyryttäminen


  • Huuhtaisen lehdet, poistan lehtikaalinlehdistä ruodit ja silppuan lehdet suikaleiksi.
  • Käytän höyryttämiseen tavallista kattilaa ja silikonista höyrytysritilää
  • Asetan ritilän kattilan pohjalle..
  • .. ja  kaadan kattilaan kuumaa vettä sen verran että se ei nouse ritilän tason yläpuolelle. 
  • Levy päälle ja iso kasa karkeaa lehtikaalisilppua kattilaan, (esim. 150 g pussillinen silputtuna)
  • kansi kiinni ja reilu viisi minuuttia höyryttelyä kannen alla. 
  • Valmista tuli!

Lehtikaali ei ole kovin herkkä höyrytysajalle; se ei lössähdä vaikka unohtaisit sen höyrystymään hiukan pidemmäksikin aikaa. Ravintoaineet toki säilyvät sitä paremmin  mitä lyhyempi höyrytysaika on. :) Maustan höyrytetyn lehtikaalin mustapippurilla ja tilkalla oliiviöljyä. Suolaakin voi halutessaan lehtikaalin päälle ripsauttaa; suolaa kuitenkin yleensä on myös  pääruoassa joten en sen vuoksi ole kokenut suolalisää tarpeelliseksi.


lehtikaalin höyryttämiseen sopii kattilanpohjalle laitettava höyrytysritilä
Lehtikaalin höyryttämiseen sopii esimerkiksi tavallisen kattilan pohjalle laitettava silikoninen höyrytysritilä.



 

 

Lehtikaali sopii laatikkoon ja kääryleisiin


Lehtikaalin maku miedontuu kypsennettäessä huomattavasti. Höyrytetty lehtikaali maistuu pehmeän pähkinäiseltä eikä minusta lainkaan "kaalimaiselta". Tykkään kyllä muistakin kaaleista, mutta omintakeinen  lehtikaali on mukava uusi tuttavuus ja lisä kaaliperheeseen.

Lehtikaali sopii muiden kaalien kanssa yhteen mainiosti ja olenkin käyttänyt sitä myös kaalipadan ja -laatikon osana yhdessä kesäkaalin kanssa. Kääryleissäkin lehtikaali toimii, tosin se on muotonsa vuoksi tavallista kaalinlehteä hankalampi kääriä.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Olutsämpylät

Olutsämpylät





Kun sämpylöiden nesteenä käyttää olutta, niihin tulee mukava maltaan maku. Ja mallas sopii syksyyn. Minusta ainakin! Perinteiset leipämausteet; aniksen ja kuminansiemenet sopivat olutsämpylöiden makukaailmaan hyvin. Fenkolinsiemenet kävisivät myös, mutta niitä ei tällä kertaa maustekaapissa ollut. Ensi kerralla sitten! :)


Olutsämpylät, resepti

  • 5 dl tummaa olutta (tai pieni pullo olutta ja loput vettä)
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja (laita enemmän jos taikina tuntuu löysältä)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl aniksen siemeniä morttelissa jauhettuna (voi laittaa enemmänkin)
  • 1 tl kuminansiemeniä morttelissa jauhettuna (voi laittaa enemmänkin)
  • loraus tummaa siirappia

Mittaa jauhot, kuivahiiva, suola ja muut mausteet kulhoon. Lämmitä neste reiluun neljäänkymmeneen asteeseen, hiukan kädenläpöä lämpimämmäksi  ja kaada toiseen kulhoon. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, sekoita puuhaarukalla. Lisää joukkoon siirappi. Kun taikina alkaa olla liian tömäkkää puuhaarukalle, vaivaa taikinaan loput jauhot käsin.

Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leivo taikinasta pellillinen pyöreitä sämpylöitä, laita päälle leivinliina ja anna kohota. Kun uuni on kuumennut ja sämpylät hieman kohoneet, laita sämpylät uuniin ja anna paistua suunnilleen vartin verran.